Høsteregler

Her er noen prinsipper for høsting av grønnsaker i et andelslandbruk som vårt. Men det viktigste er: Ta med kurver/poser/esker til å høste i hjemmefra, og gjerne en kniv (f.eks. brødkniv).

HVOR MYE?
Hva en andelshaver kan høste gjennom sesongen varierer. I starten av innhøstningen (juni/juli) blir det kun en liten smak til hver, men sensommer og høst gir gode avlinger. En andel kan ikke deles.

HVOR?
Det merkes med skilt i åkern hvor du kan høste. Se alltid etter skilt som står i en av endene av radene før du begynner å høste. Er du usikker, så kom og spør.

NÅR?
Du kan høste hele dagen når det passer deg – hverdager og helg.

HVORDAN?
Vær forsiktig med plantene når du høster, slik at de ikke blir skadet. En del planter vil få gjenvekst såfremt vi høster forsiktig. Prøv å unngå å tråkke på bedene der radene står – gå mellom bedene. Er det noe du lurer på, spør Aksel eller Alfhild eller andre på jordet. Husk å ta med kurver/poser/esker til å høste i – og gjerne en kniv (f.eks. brødkniv). Det vil stå grev til poteter og andre rotgrønnsaker i åkeren. Planterester som er igjen etter innhøstingen kan legges igjen på bakken der du høstet det. Dette er best for meitemarken og åkeren.

BARN og HUND?
Mange barn liker å høste, og vi ønsker at barna skal få ta del i verdien og gleden av å høste egen mat. Ta med barna, men hjelp dem. Hunder kan tas med til gården i bånd, men skal ikke oppholde seg på dyrket område.